STOCKHOLM SUBWAY

Solna Centrum

Solna Centrum

 

The project “Stockholm Subway”, is a photography project by Alba Åhlander (20). Stockholm commute system is the world’s longest art exhibition. She has visited around 30 out of 100 stations and captured the everyday art.

The goal with the project was to challenge herself, experiment with photography and to learn more about the work of arts.
See footage from the exhibit.

 

Buy a print

 

If you’re interested in any of the prints from the photograph exhibit Tunnelbanan/The Subway please email preferred size and any other preferences by emailing us directly contact@albaahlander.com .
Please write “Subway Print” in the subject area.

Some of the original prints from the exhibit are still available.
The pieces from the exhibit are signed by the photographer herself.

🟢 𝗚𝗔𝗠𝗟𝗔 𝗞𝗜𝗢𝗦𝗞𝗘𝗡 🟢
Tunnelbanestationen Mariatorget på Stockholms röda linje söderut invigdes år 1964. Bakom den gröna passagen ligger konstnären Karin Björquist som fick pryda gången som trädde fram efter att man tog bort kiosken på perrongen år 1979.

Flickan med dockan är en bronsskulptur av Asmund Arle som kom på plats i samband med stationen år 1964.

🌾 𝗠𝗜𝗗𝗦𝗢𝗠𝗠𝗔𝗥𝗡𝗔𝗧𝗧𝗗𝗥𝗢̈𝗠 🌾

Tunnelbanestationen Midsommarkransen på Stockholms röda linje söderut invigdes år 1964. Midsommarkransen i alträ som hänger i taket skapades av konstnärsstudenterna Anna Flemström, Stina Zetterman och Hans Nilsson tillsammans med lokalbor, och blev klart år 1979. På stationen finns även en liten skylt där det står “Denna midsommarkrans byggdes av kransbor år 1979”.

💥 𝗘𝗫𝗣𝗟𝗢𝗦𝗜𝗢𝗡 💥

Vilken station gömmer sig bakom explosionen? Jo, Hässelby Gård på Stockholms gröna linje västerut som invigdes år 1956. År 2012 satte Pia Törnell sin touch på stationen med en grön emaljerad stålplåt med små hål och belysning bakifrån. Det skapar något som jag ser som en explosion som breder sig ut, eller en explosion som man sugs in i.

💠 𝗕𝗟𝗔̊ 𝗣𝗨𝗟𝗦 💠

Tunnelbanestationen Hötorget på Stockholms gröna linje västerut invigdes år 1952. Stationen präglas av det blåa orginalkaklet och blåa ståtliga pelare. Även destinationsskyltarna och papperskorgen är original från 50-talet. År 1998 satte Gun Gordillo sin touch på stationen med nästan 100 neonslingor i taket.

☀️ 𝗦𝗬𝗦𝗞𝗢𝗡𝗦𝗞𝗔𝗣 ☀️

Tunnelbanestationen Tensta på Stockholms blåa linje norrut invigdes år 1975 tillsammans med konsten av Helga Henschen. Temat på stationen är ”En ros till invandrarna. Solidaritet. Syskonskap”. Varje år får en skolklass från lokalområdet möjligheten att arbeta fram ett nytt tema och göra sitt avtryck på stationen. När de är klara hålls en vernissage med musik, fika och tal. Något som dock också fått möta en del kritik. Kritiken menar på att genom temat “En ros till invandrarna” sekulariserar samhället mer och skapar segregation med de som bor i Tensta.

Jag måste säga att jag fick en stor upplevelse på denna station. SÅ MYCKET att titta på! Överallt, i golvet, i den minsta vrå, finns det konstverk som gömmer sig. Färger, mönster, texturer, material. Allt ifrån dikter, kungar och drottningar, djur, växter till skyltar med ordet “syskonskap” på olika språk. Det finns SÅ MYCKET för ögat att se och upptäcka.

⌘ ᚱᛁᚾᚴᛅᛒᚢ ⌘

Kanske har det bott vikingar i denna grotta en gång i tiden? Njaaa, antagligen inte. Grottan sprängdes fram långt senare efter att vikingarna bodde här. Rinkeby på Stockholms blåa linje norrut invigdes år 1975, och i området har man gjort bland de flesta arkeologiska fynd från vikingar i Stockholm. Historian på den här platsen var något som inspirerade till konsten på stationen av konstnärerna Nisse Zetterberg, Sven Sahlberg och Lennart Gram.

🃏 𝗗𝗔̊𝗥𝗔𝗥𝗡𝗔𝗦 𝗕𝗔̊𝗧 🃏

Tunnelbanestationen Sockenplan på Stockholms gröna linje söderut invigdes år 1951, (snart att bli blå linje). Dårarnas båt som konstverket kallas av Sture Collin kom på plats 1990. Vi ser 5 olika bronsgubbar med knäppa ansiktsuttryck. 

Jag känner till varenda vrå och vinkel på dessa en aning groteska och råa gubbar, då jag gick i högstadiet på en skola i Sockenplan. I väntan på tunnelbanan efter skolan stod vi ofta och tittade på denna skulptur och skrattade åt de roliga grimaserna ansiktena gör, sånt som 12-åringar gör. Jag gillar denna skulptur skarpt. Man skulle kunna tolka det som att vi människor är allihopa dårar på en och samma båt, vi har ingen riktig koll på vart vi är på väg. En som skriker, en som håller för ögonen, ingen som styr. Men vi är dårar tillsammans. Collin har gjort sin skulptur poetisk men också med humor, jag tycker skulpturen får mig till skratt lika mycket nu som när jag var 12 år.

📍𝗩𝗜 𝗦𝗘𝗦 𝗣𝗔̊ 𝟭𝟰𝟬𝟬-𝗧𝗔𝗟𝗘𝗧📍

Tunnelbanestationen Rissne på Stockholms blåa linje norrut invigdes år 1985 tillsammans med konsten av Madeleine Dranger och Rolf H Reimers. Det man får uppleva här är en tidsaxel som sträcker sig från ca 3000 f. kr. till 1980-talet. Varje färg speglar ett specifikt tema. Stationen blir som en levande historiebok.

🌷 𝗧𝗨𝗟𝗣𝗔𝗡𝗠𝗔𝗡𝗜 🌷

Är vi i Högdalen eller 1630-talets Holland? De 2,5m höga bronstulpanerna är planterade på Högdalens tunnelbanestation på Stockholms gröna linje söderut, (snart att bli blå linje). Stationen invigdes år 1954 och år 2002 blomstrade tulpanerna för Högdalens trafikanter att ta del av, sådda av konstnären Brigitta Muhr.

☁️ 𝗛𝗜𝗠𝗠𝗘𝗟𝗘𝗡 𝗔𝗩 𝗞𝗨𝗕 ☁️

Tunnelbanestationen Solna Strand på Stockholms blåa linje norrut invigdes år 1985 tillsammans med konsten av Takashi Naraha. Han tog bitar av himmelen i kubformat ner till den mörka tunneln. En spännande och lekfull kontrast

🌟𝟭𝟬𝟬:𝗧𝗛 𝗦𝗧𝗔𝗧𝗜𝗢𝗡🌟

År 1994 öppnades Skarpnäck tillsammans med dess konst på gröna linjen söderut som Stockholms tunnelbanenäts 100:e station. Skarpnäck är tillsammans med Bagarmossens inomhusstation de två nyaste stationerna. På denna station har Skarpnäcks röda tegelhus ovan jord varit i fokus för den amerikanska konstnären Richard Nonas. Mitt på perrongen står 17 granitskulpturer som fungerar perfekt som bänkar för passagerare som väntar på tunnelbanan.

🔹𝗕𝗟𝗔̊ 𝗕𝗟𝗔𝗗𝗥𝗔𝗡𝗞𝗔🔹

En av alla konstverken på T-Centralen är av Per Olof Ultvedt på den blåa linjens perrong, både perrong och konst inviges år 1975. Här har jag bytt tunnelbana många gånger när jag gick sista året på gymnasiet ute i Stadshagen. Grottan är fylld med blåa bladrankor som klättrar och sträcker sig högt. Det medför som ett lugn mitt i vardagsstressen.

👾 𝗣𝗟𝗔𝗬𝗧𝗜𝗠𝗘 👾

Tunnelbanestationen Thorildsplan på Stockholms gröna linje västerut invigdes år 1952. Den nuvarande konsten är av Lars Arrhenius år 2008.
Att kliva av i Thorildsplan är som att kliva in i ett äldre dataspel. Den blåa klinkern lyser också upp och skapar en vacker kontrast mot de färglada formerna och det orangea plåttaket. Inspirationen kommer från trafikområdet runtomkring stationen, med olika vägar, olika plan, trappor och gångbryggor.

Den första konsten invigdes faktiskt år 1998 av konstnärerna Tobias Apelgren och Lou Åberg. Då var stationen målad i en varm röd färg med gula citat av Thomas Thorhild som var författare och filosof under 1700-talet. Stationen är också namngiven efter honom. Tyvärr utsattes konsten av mycket vandalism och därför ersattes det mot blått klinker och ny konst som är lättare att rengöra.

💎𝗣𝗟𝗔𝗧𝗢𝗡, 𝗡𝗘𝗪𝗧𝗢𝗡, 𝗘𝗜𝗡𝗦𝗧𝗘𝗜𝗡, 𝗞𝗔𝗧𝗝𝗔💎

Tunnelbanestationen Tekniska Högskolan på Stockholms blåa linje norrut invigdes år 1973 tillsammans med konsten av Lennart Mörk. Stationens konst är en gestaltning av olika vetenskaper samt Kungliga Tekniska Högskolan som finns ovanför. Stationen präglas av Platons syn på de fyra olika elementen samt etern som an såg som ett femte element. Varje element representeras av en regelbunden polyeder. På denna bild ser vi en tolvsidig dodekaeder. Inspirationen till denna kommer från Einsteins relativitetsteori.

Det finns mycket att se och upptäcka här. Mer av inspirationen till stationen kommer från andra tänkare som Newton, Da Vinci, Copernicus, Polhem, Maxwell och de med deras ideér är representerade här med varsin regelbunden polyeder. Men Mörk har också inkluderat en bild av sin mormor och hennes hund Katja.

❓ 𝗩𝗔𝗥𝗧 𝗔̈𝗥 𝗗𝗨 𝗣𝗔̊ 𝗩𝗔̈𝗚 ❓

Denna androgyna figur, nästan som på väg att hoppa befinner sig på Stockholms gröna linje söder ut, (snart att bli blå linje). Stationen Enskede Gård invigdes år 1951 men konsten kom först 2014 av konstnären Maria Miesenberger. Denna skulptur är väldigt vacker, genomtänkt och ger mig så många frågor. Varför är personen hukad sådär? Är personen på väg att hoppa? Vad tittar den på? Vart är den på väg? Skulpturen har som en silverhud med nerver/blodådror på utsidan av kroppen, blottade, så skör men så redo, som att den väntar på någonting. Eller som att vi ser den sekunden innan den agerar. Detta är en av två skulpturer på plattformen, det finns även en som klättrar i taket och mönstret på väggarna i biljetthallen går i symbios med skulpturerna.

🗻𝗕𝗘𝗥𝗚𝗦𝗦𝗣𝗘𝗚𝗘𝗟𝗡🗻

Tunnelbanestationen Bergshamra på Stockholms röda linje norrut invigdes år 1978 tillsammans med konsten av Göran Dahl. År 1987 öppnades en ny ingång till stationen och då fick Dahl chansen att igen sätta färg på stationen och han bjöd in sina vänner Kristina Anshelm och Carl Johan De Geer. “Röster ur det förflutna, en symfoni i tiden” är temat på stationen och det finns mycket spännande att se här. Mycket runt omkring  visar på jordens utveckling, tex kan man följa en 300 miljoner år gammal fossil och dess evolution, en kopia av Sveriges längsta runskrift mm. Det jag fastnade för var just vad vi ser på bilden. Fotografier av berget i glasskärmar skapar en häftig illusion. På långt håll ser man berget tydligt och nästan som en reflektion av där man själv står men på närmare håll ser man ett grafiskt mönster i glasbilderna. 

🔮𝗨𝗡𝗗𝗘𝗥𝗝𝗢𝗥𝗗𝗜𝗦𝗞 𝗛𝗔𝗥𝗠𝗢𝗡𝗜🔮

Redan år 1950 invigdes Bagarmossens tunnelbanestation. Men denna station var utomhus och i och med förlängningen av linjen till Skarpnäck byggdes en ny Bagarmossen station 20 meter under jorden. Utomhusstationen är idag den första och enda tunnelbanestationen som stängts.

År 1994 invigdes Bagarmossens nya station tillsammans med konsten av Gert Marcus. Väggarna i tunneln är målade gråa och golvet är i marmor. Det ger en fin kontrast mot de 228 glasskivor med ljus i olika kulörer som sitter längst med väggarna. Det ska symbolisera tågens acceleration, men de är också väldigt vackra att titta på. Står man längst ned i rulltrappan på stationen och 20 meter upp kan man se himmelen tack vare en glaslanternin i taket, det blir nästan som en förlängning av de färgade glasskivorna. 

Bagarmossens nya inomhusstation är tillsammans med Skarpnäck de två nyaste stationerna i Stockholms tunnelbanenät.

🎪𝗖𝗜𝗥𝗞𝗨𝗦🎪

Tunnelbanestationen Ropsten på Stockholms röda linje norrut invigdes år 1967. Stationen är delvis inne i ett berg men hälften av stationen sticker ut på en viadukt. År 1971 satte konstnären Roland Kempe sitt avtryck på stationen. Man kan hitta en röd vägg med en orm som slingrar sig och pekar mot båda perrongerna. Taket och väggarna inne i berget vit- röd- och svartrandiga. Det påminner mig lite om att gå in på en cirkus. Upp mot utgången kan man ta sig på ett 125 meter långt rullband där Kempe har målat väggarna i färglada färger; oranget, vitt och blått.

🏆𝗦𝗧𝗔𝗗𝗜𝗢𝗡🏆

Tunnelbanestationen Stadion på Stockholms röda linje norrut invigdes år 1973 tillsammans med konsten av Enno Hallek och Åke Pallarp. Stationen representerar allt det som finns just precis ovanför den. En kopia av reklamaffischen för OS i Stockholm 1912 av Olle Hjortzberg. Precis ovanför ligger just Stadion som byggdes för OS 1912 som fortfarande används till mycket sport. En fiol som pekar vägen mot Musikhögskolan som också ligger ovanför stationen. Regnbågen, som kanske vill visa att det inte är så långt till färger och ljus ovan jord.

🔹 𝗧𝗥𝗜𝗔𝗡𝗚𝗘𝗟𝗕𝗟𝗔̊ 🔹

Knytningen vid Slussen mellan Stockholms röda och gröna linje invigdes år 1950. Stationen var Stockholm första start- och slutstation tillsammans med Hökarängen. I Slussen finns mycket konst och också mycket temporär konst, det jag fastnade för var något som man kanske inte alltid lägger märke till. De två plattformarna för tåg norr och söderut avskärmas både med en vägg men också med tjock stålplåt i blått och gult. Dessa stålplåtsväggar med olika stora utskurna trianglar är ett konstverk av Bernt Rafael Sundberg, år 1990. Konstverket skärmar av mot den andra plattformen samtidigt som det öppnar upp, gör rummet större och att man kan diskret se över till resenärerna och livet på den andra plattformen.

🌸𝗛𝗘𝗠𝗟𝗜𝗚𝗛𝗘𝗧𝗘𝗥𝗡𝗔𝗦 𝗚𝗥𝗢𝗧𝗧𝗔🌸

Tunnelbanestationen Alby på Stockholms röda linje söderut invigdes år 1975 tillsammans med konsten av Olle Ängkvist. Jag känner att denna lekfulla konst är helt upp till fri tolkning. Vackra starka kulörer i kontrast till varandra, många olika roliga former fritt för ens egna fantasi att tolka. Några former som är enklare att tolka är former av blommor, Fågel Fenix och en cirkelformad labyrint. Jag fann denna station när jag var på väg till Filmbasen tidigare i vår för att låna en filmkamera till min dokumentärfilm som är ett skolprojekt till min utbildning på Sydney Film School. För första gången någonsin klev jag av i Alby och jag stod säkert stilla i 4 minuter, med hakan i golvet försökte att ta in allt det vackra runtomkring mig. 

🔲 𝗥𝗢̈𝗥𝗘𝗟𝗦𝗘 🔲

Tunnelbanestationen Blåsut 🌬 på Stockholms gröna linje söderut invigdes år 1950. Konsten är av Ann Edholm år 2008 och kom i samband med en renovering av stationen. Gångtunneln från utgången är klädd i vitt och svart kakel i ett vertikalt mönster. Alla kakelplattor i samma rad har samma färg. 

Här har jag klivit av och på många gånger när jag tog bussen till högstadiet ibland eller besökte en vän som bodde här. Alltid när jag gick ner för trapporna och ränderna växte framför mig påminde det mig om rörelse som drar åt vänster eller höger. När jag kom från sidan in till tunneln kändes det istället som en stark rörelse som kunde dra in mig till en annan galax eller ett svart hål. 🌌

😈 𝗙𝗔𝗕𝗨𝗟𝗔 👿

Tunnelbanestationen Gubbängen på Stockholms gröna linje söderut invigdes år 1950. I båda ändarna av plattformen mot respektive utgång står två bronsskulpturer Ragnhild Alexandersson från år 1994. Väldigt spännande skulpturer som påminner om djävulen… en satyr… en giraff… en faun… Kim K’s läppar… Skämt å sida, en väldigt spännande och nästan lite obehaglig figur tycker jag som vaktar Gubbängens station. Den får kallas för fabula vilket är från latinet som betyder “berättelse”, vilket förklarar ord som fabel. En fabel är en kort berättelse där djur oftast är huvudkaraktärerna med mänskliga egenskaper eller där huvudkaraktären är en hybrid av människa och djur. Alexandersson gör ofta skulpturer som är formade som hybrider mellan männska och olika typer av djur. Vilket är något som alltid fascinerat mig och många människor tror jag, när man tänker på stora exempel som Egyptisk/Indisk/Grekisk/Nordisk mytologi. Senast för någon vecka sen såg jag en hybrid av en människa och tvättbjörn när jag såg på filmen “Guardians Of The Galaxy”, hybrider och mytologi är alltså något som vi fortfarande fascineras och underhålls av 😉.

✾ 𝙺𝚄𝙽𝙶𝚂𝚃𝚁𝙰̈𝙳𝙶𝙰̊𝚁𝙳𝙴𝙽 ✾

Tunnelbanestationen Kungsträdgården på Stockholms blåa linje österut invigdes år 1977. Stationen är den station som är längst ned under havsytan i Stockholms tunnelbanenät, hela 29,3 m u.h och 34 meter under marken. Kungsträdgården är en lekfull station med mycket konst, fantasi och färg.

Rött, grönt och vitt är färger som präglar stationen. Bronsportar från gamla Televerket som deponeras av Stockholms stadsmuseum, skulpturer och avgjutningar i massor, ungefär 50 maskaroner, fler deponerade föremål av Stockholms stadsmuseum, gamla gaslyktor från Torsgatan. 

En almstam i betong som ska påminna om almstriden 1971 där medborgare protesterade mot att Kungsträdgårdens uppgång skulle placeras mitt i Kungsträdgården där det står en vacker alm. Politikerna tänkte om, ändrade sitt beslut och valde att placera uppgången vid sidan om Kungsträdgården istället. 

Fossiler i golvet finns lite överallt men även burkkapsyler vilket konstnären hävdar att det är vår tids fossiler, det vi kommer lämna efter oss idag till framtiden.

En gång i tiden fanns Stockholms dyrbaraste palats här på Kungsträdgården av Jaob De la Gardie på 1630-talet. Man märker att stationen har mycket inspiration från historian på den här platsen.

Vem är då konstnären bakom allt detta? Ulrik Samuelson, han har tillfört med sin konst här åren 1977, 1987 och 1999. Det är helt klart värt att åka hit och få sig en egen upplevelse.  Med min bild har jag fokuserat på kontrasten av stålgrindarna och rymden till taket av grottan. Väldigt häftig station!

💊𝗣𝗜𝗟𝗟𝗘𝗥𝗞𝗔𝗥𝗨𝗦𝗘𝗟𝗟𝗘𝗡💊

Tunnelbanestationen Östermalmstorg på Stockholms röda linje norrut invigdes år 1965. Här finns det mycket konst av olika konstnärer att upptäcka men just dessa konstverk är av David Taylor år 2009 och 2010.

På första bilden får vi ta del av en grön marmorpelare omgiven av en svart diabas som är uppvärmd, perfekt och värmande sittbänk alltså! Den runda ljusremsan både i taket och golvet skapar som en fredad zon, tillägnat vila och ro. Vid foten av konstverket finns femtio stora aluminiumfötter. Taylor kallar denna för “Carousel”. Det är intressant att det skapats en varm sittplats för någon ovanpå 50 fötter… 

Det andra konstverket som jag fångat av David Taylor på Östermalms station är “Capsule”. Den har inte mer gemensamt med “Carosuel” mer än sin runda form och aluminiumfötterna i foten av konstverket. Den är gjord av mässingsplåt och lackerat stål. Det här konstverket påminner mig lite om ett radband som kan lyfta upp oss, som att de olika formerna är pärlor. Eller så kan jag se det som de sorger som tynger ned oss, som att formerna faktiskt är stora piller av något slag.

🌈 𝗥𝗘𝗚𝗡𝗕𝗔̊𝗚𝗘𝗡 🌈

Fotoprojektet avslutas med en bild av mitt älskade Hökarängen. Mitt älskade Hökarängens tunnelbanestation var Sveriges första start- och slutstation tillsammans med Slussen från år 1950 fram till år 1958. 

Stationen är formad i en båge med ett tak i trä, ett så kallat fjärilstak. Pelarna på stationen är klädda i målade stålplåtsskivor. Tittar man söderut ser man hur kulörerna blir varmare och varmare, men tittar man norrut ser man hur kulörerna blir kallare och kallare. Konstnären bakom detta är Hans Karlewski, år 1995. Hela vägen runt varannan pelare ungefär finns det bänkar att sitta på. Snöar det på ena sidan kan man enkelt sätta sig på den skyddade sidan tex.

🧨 𝗥𝗢̈𝗗𝗔 𝗚𝗥𝗢𝗧𝗧𝗔𝗡 🧨

Solna Centrum på Stockholms blåa linje norrut med sitt röda valv, gröna granskog längs väggarna och målningarna som representerar heta debatter i 70-tals Sverige. Stationen och konsten invigs år 1975. Konstnärerna Anders Åberg och Karl-Olov målade aktuella samhällsdebatter vid denna tid som miljöförstöringen, glesbygdspolitiken, skogsavverkningen mm. Det finns mycket spännande att se och uppleva här för den som gillar klara färger, samhällspolitik eller 70-tals Sverige!